country special
Evi’s appelvlaai met deksel

Dit recept hebben wij gekregen van Evi Rothenburg, De Bakster uit Reijmerstok. Zij geeft workshops en cursussen ambachtelijk bakken van broden en Limburgse vlaaien. Dat doet zij bij haar thuis in Reijmerstok en ook in de gerestaureerde Frankenhofmolen in Vaals.

Ingrediënten voor een vlaai met een doorsnede van 28 cm:
300 g meel
40 g (riet)suiker
½ zakje vanillesuiker
20 g verse gist
150 ml melk
Snufje zout
45 g roomboter

Voor de vulling:
750 gram appels
1 eetlepel maïzena
suiker en kaneel
100 gram rozijnen

1
Meng het meel met de suiker in een kom en vorm een kuiltje in het midden. Giet de lauwe melk (ongeveer 25 graden) in het kuiltje, los hierin de gist op en meng het met wat meel tot een papje. Maak een geultje aan de rand van de kom. Strooi hier het zout in en giet er de gesmolten roomboter bij. Meng alles door elkaar.

2
Kneed het geheel in vijf minuten tot een mooi en soepel deeg. Verdeel het deeg in een stuk van tweederde en een van eenderde en maak er mooie bollen van. Doe er een vochtige doek over en laat het deeg ongeveer een uur rijzen tot het in volume verdubbeld is.

3
Maak ondertussen de vulling. Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in stukjes. Verwarm de stukjes appel met een bodempje water in een pan tot ze zacht zijn. Laat de stukjes appel uitlekken en vang het vocht op. Bind het vocht met een eetlepel maïzena en voeg naar smaak suiker en kaneel toe. Doe het gebonden vocht samen met de rozijnen bij de appels, houd er rekening mee dat de rozijnen ook nog wat vocht opnemen. Voeg naar smaak een scheutje rum of amaretto toe.

4
Rol de grote deegbal mooi rond uit voor de vlaaibodem. Leg het deeg in de ingevette vlaaipan, prik met een vork wat gaatjes in de bodem en laat het deeg rijzen tot het licht gezwollen is.

5
Vul de vlaai voor de helft met het appelmengsel. Let op dat u er niet te veel vulling in doet, als de vulling overkookt, krijgt u de vlaai namelijk moeilijk uit de pan.

6
Rol van het resterende deeg een deksel, dunner dan de bodem. Vouw deze dubbel en nog eens dubbel. Snij het puntje ervanaf en maak driehoekige inknepingen in de randen, zo krijgt het deksel straks een mooi patroon (oefen eventueel even met een blaadje papier). Vouw hem weer open. Maak vervolgens de rand van de vlaaibodem een beetje nat met water en leg het deksel erop. Bestrijk de bovenkant licht met koffiemelk of een losgeklopt ei.

7
Verwarm de oven voor op 180 – 200 graden. Zet de vlaai in het midden van de oven en bak hem zo’n 20 minuten gaar.