country talk #5
De trieste grootsheid van het vliegend hert


Het zal je maar gebeuren. Zit je daar in de houtwal of onder de grond jaar in jaar uit te wachten en aan je eigen ontwikkeling te werken, en als je dan eindelijk volwassen bent, en imposant en wel de vrije ruimte in mag…dán kom je erachter dat de pret maar een paar weken duurt.
Balen.
Het overkomt elk vliegend hert, mannetje én vrouwtje: een voorbereidend traject als eitje, larve en pop van vier tot acht jaar, en dan, het echte leven van maar liefst drie (!) weken. Het heeft iets triests – zoveel voorbereiding voor zo’n korte uitspatting.

Verder niets dan grootsheid rondom het vliegend hert. Het is een indrukwekkende verschijning die tot de verbeelding spreekt en bovendien bijzonder nuttig is voor het ecosysteem: de larve voedt zich met rottend hout en produceert zelf weer voedingsstofrijke humus. Het vliegend hert is in Nederland wettelijk beschermd en komt enkel voor in een paar gebiedjes in het Oosten en in ons eigen Zuid-Limburg.

Even een veel gemaakte aanname ontkrachten: een vliegend hert is géén hert. Het is een kever, en wel een van de grootste van Europa, het mannetje kan tot negen centimeter groot worden. De opvallende naam dankt de kever aan de enorme kaken die doen denken aan het gewei van een hert.

En dan ook maar meteen een andere aanname bevestigen: een vliegend hert kan inderdaad wél echt vliegen. Weliswaar slechts in een laag tempo, altijd behoorlijk luidruchtig en in een ietwat komische positie, maar vliegen kan-die! Elegant is de vlieggang allerminst. De imposante kaken staan dat simpelweg niet toe, die dwingen de kever zijn vlucht door de lucht zowat verticaal te maken. Doet hij dat niet, dan raakt hij uit balans en is hij nog verder van huis.

Waarom het mannetje dan toch die oversized kaken heeft die altijd maar in de weg zitten en waar hij niet eens mee kan bijten? Wat dacht u? Om te imponeren natuurlijk. Puur machtsvertoon! En uiterst handig bovendien om rivalen een flinke kaakstoot mee te verkopen. Want ook dat nog: in die drie weken van leven moet er natuurlijk ook nog voortgeplant worden en daarvoor moet je toch echt de imposantste en de sterkste zijn. Een beetje vliegend hert zal het toch niet gebeuren dat hij díe eer aan zich voorbij laat gaan. [KK]


Meer info
De grootste kans om een vliegend hert te spotten is rond zonsondergang, tussen mei en augustus. Heeft u er een gezien? Geef het even door aan de lokale IVN, bij IKL-Limburg of op www.waarneming.nl. Broedstoven van dood eikenhout (waar de larven zo van houden) onder andere bij Landgoed de Waardhoff bij Mesch en rechts van de oprit naar Kasteel Blankenberg in Cadier en Keer.
Naar de homepage van countrygirls.nl.
Abonneer u hier op onze country talks.