country talk #10
Magisch groen

Een waargebeurd kerstverhaal uit mijn eigen familie.

Nonk Sjeng was na lang aandringen van tante Mariet op 24 december eindelijk op weg om een kerstboom te kopen. Het was door hem steeds uitgesteld, nu ging het niet langer. De dag erna was Kerst, de boom moest er komen.
Met geld op zak voor de boom der bomen kwam Sjeng langs de kroeg van zijn broer, nonk Jan. Sjeng liet de gelegenheid voor een biertje nooit aan zich voorbijgaan en schoof bij aan de bar. Eén pilsje maar, en daarna nóg een. Enfin, toen Jan iedereen eruit gooide om met zijn gezin naar de nachtmis te gaan, stond Sjeng buiten. Zonder boom. Naar huis, dat durfde Sjeng niet. Zelfs in zijn beschonken toestand snapte hij dat dat geen goed idee was. Tante Mariet was niet mals als het haar niet zinde, en dit zou haar niet bevallen.

Maar hij moest toch naar huis en met lood in de schoenen stapte hij naar binnen. Vrijwel meteen werd hij er weer uit gegooid. Als hij kon zuipen, dan kon hij ook aan een kerstboom komen. Sjeng had nog de tegenwoordigheid van geest om een bijl mee te nemen. Hij was vol goede moed om met een mooie boom thuis te komen. Onderweg zag hij een prachtexemplaar, kapte deze en legde hem op zijn schouder. Hij liep de straat uit en groette meneer pastoor die op weg was naar de nachtmis.

Thuis aangekomen was het toch geen vrede op aarde met de prachtige boom. Sjeng werd weer buiten gezet. Deze keer om te ontnuchteren.

Het was koud, alle kroegen waren dicht, het geld was op. In de kerk is echter iedereen welkom dus toog Sjeng naar de nachtmis. Lekker warm zat hij een beetje te dommelen. Tijdens de preek schrok hij op. Pastoor sprak over de man die op kerstavond met een boom over zijn schouder liep. Op weg naar zijn gezin, de echte geest van Kerst, het samenzijn, de familie, net als Jozef en Maria in het stalletje. Sjeng wist alles van deze man, de boom, en zijn familie.

Op Eerste Kerstdag opende de pastoor de gordijnen van de pastorie. Op de plek van de prachtige dennenboom zag hij alleen nog de afgezaagde stronk.

Waarom is een kerstboom eigenlijk zo belangrijk met kerst? Een boom is natuurlijk bijzonder decoratief, maar wat is eigenlijk zijn functie?
Groenblijvende planten, zoals de dennenboom en de maretak, vormen al sinds mensenheugenis een onderdeel van heidense vieringen rond de winterzonnewende. Andere bomen verloren hun bladeren of werden bruinig, maar de dennenboom en maretak bleven groen. Hiermee werd de zege van het leven op de dood en van het licht op de duisternis gevierd.  Ook bij de Romeinen en Germanen waren groene bomen en takken symbool voor vruchtbaarheid en goddelijkheid. Zij tooiden de bomen met versierselen zoals sterren en manen. En zie, de kerstboom was geboren. Magisch groen! [YC]

Meer info
Naar de homepage van www.countrygirls.nl.