country talk #9
Bergdorpje Vijlen

Dit verhaal doet straks vermoeden dat ik uit Vijlen kom, maar toch is dat niet zo. Sterker nog: ik heb het bestaan van het dorp eigenlijk helemaal niet zo opgemerkt in mijn Zuid-Limburgse jeugd – en ook lang daarna niet.
Ik kom uit Noorbeek. Wij waren altijd erg op Maastricht georiënteerd. Noord-westwaarts, zeg maar. In mijn jongere jaren was ik bovendien echt een stadsmeisje. Al dat plattelandsgedoe was aan mij niet zo besteed. Maar als je dan, later, opeens wél de geneugten van de countryside ziet, en ook Vijlen opeens in het vizier krijgt, dan valt er een aantal dingen op.

Allereerst: het is een dorp van superlatieven. Dat bedoel ik niet onaardig in de zin van dat ze daar van opscheppen houden. Nee, het gaat gewoon om pure feiten. Komt-ie: Vijlen is het hoogstgelegen kerkdorp van Nederland. Het heeft de grootste bosoppervlakte, met de meest extreme hoogteverschillen. Buurtschap Camerig kreeg vijf sterren van de Stichting Natuur en Milieu, de hoogste waardering voor mooiste landschappen. Dé Camerig, de helling van Epen naar het Vijlenerbos, wordt door vele wielrijders gezien als de allerzwaarste klim in Nederland. Wijngaard Sint Martinus is jaar op jaar de beste van Nederland en België. Geologisch monument De Heimansgroeve nabij buurtschap Cottessen is de enige plek in Nederland waar gesteente uit het Carboon aan de oppervlakte komt – let wel: dat is materie van zo’n 300 miljoen jaar oud! Valt er sneeuw in Nederland dan is dat eerst en vooral in Vijlen, het is dus ook ‘s lands enige plek waar een beetje wintersport mogelijk is. In 2010 was er zelfs al eens een snowboardpiste en waren bezoekers op zoek naar de skilift…
En zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Ook opvallend: het veelvuldig gebruik van verkleinwoorden. Ze houden daar in het zelfverklaarde bergdorpje erg van verkleinwoordjes. Ze hebben er kroegjesroutes, bronnetjes op de paadjes en behoorlijk wat plaatselijke biertjes. Ook heel veel stegelkes in het landschap en veldkruisjes. In corona-tijd verrees boskeetje ’t Vergulde Reetje tussen de bomen. De beekjes zijn er talrijk en een Ommetje Vijlen is zo gemaakt. En redelijk nieuw: een minibiebje bij Tante Toos in Mamelis.

Héb je Vijlen eenmaal in het vizier, dan krijg je het er ook niet meer uit. Waarom zou je? Het is er echt intens mooi. Het ligt in de meest internationale hoek van Zuid-Limburg, je kunt er wandelen tot je erbij neervalt en het aanbod aan vertier en horeca is belachelijk groot – zeker voor zo’n klein dorpje. En dat is echt allemaal mijn eigen objectieve waarneming😃. [KK]

Meer info
Wij bieden diverse wandeltours aan vanuit Vijlen. Kijk in het hoofdmenu van www.countrygirls.nl bij ‘met gids’ en bij ‘zonder gids’.
Abonneer u hier op onze country talks.