country talk #7
Country Bees

Sinds mijn man beginnend hobby-imker is, word ik wekelijks, wat zeg ik…dagelijks verblijd met weetjes over het bijenvolk. Dat gaat zo: je luistert geduldig naar spontane uitleg van manlief, je observeert samen het leven rond de bijenkasten, je kijkt eens mee naar wat youtube filmpjes. Daar mag je allemaal dankbaar voor zijn, want niets leukers dan je verbazen over het gedrag van deze kleine, gewiekste, ijverige beestjes. Mijn persoonlijke top-drie.

Allereerst: alleen maar girlpower daar in de bijenkast. Natuurlijk, er is een koningin, maar toch is het niet zij die de macht in handen heeft. De koningin mag eigenlijk alleen maar eten en eitjes leggen, zo’n 1000 tot 1500 per dag. Ze meet het celletje van de raat op waar ze het eitje gaat leggen, is het een klein celletje dan legt ze er een bevrucht eitje in (dat wordt een dochter, een werkster), is de cel groter dan legt ze er een onbevrucht eitje in (dat wordt een dar, een mannetjesbij). Best veel verantwoordelijkheid, maar de échte power ligt bij de werksters. Zij zijn het die de beslissingen nemen in en rond de kast. Of ze een nieuwe koningin nemen of niet, wat voor soort raat er gebouwd wordt, of ze moeten gaan zwermen, of en hoe ze de darren na gedane zaken (lees: de bevruchting van de koningin) aan het einde van het seizoen de kast uit werken, de darrenslacht.

En dan: het bijenvolk is een dansgraag volkje. Nee, niet zomaar voor de leuk, maar voor de communicatie. Zo is de kwispeldans uitgevonden om te kunnen vertellen waar nectar te vinden is. Achtjes draaien en met het achterlijfje kwispelen. De manier waarop zegt iets over de richting en afstand van de vindplek. Geniaal.

Ten derde: de beroker. Die ziet er enigszins magisch uit. Een holle koker met handvat waarin iets verbrand wordt. Tabakssnippers of kattenbakkenvulling of geperste houtsnippers. Het gaat om de rookontwikkeling die op die verbranding volgt. Doet mij denken aan de magiër op het podium waar de nodige rookwolken voor dat extra mysterieuze sfeertje zorgen. Toch heeft de beroker van de imker een praktischer doel. Help, er is brand, denken de bijtjes. Wég hier, maar wel graag met zoveel mogelijk honing. Dat wordt dus snel honing opslurpen. Daarna hebben ze zo’n bolle buikjes dat ze hun lichaam niet meer krom kunnen trekken om te steken. Fijn voor de imker.

Maar goed, het was een heel gedoe dit eerste bijenseizoen. Maar uit al dat gezwoeg is wel een mooi kindje voortgekomen. Een goud-geel, supergezond en overheerlijk vloeibaar goedje. En we noemen hem (of haar): Country Honey. Puur natuur. Met liefde gefabriceerd door de bijen, de imker en de assistent-imker. En al die liefde, die proef je😊 . [KK]

Meer Info
Een potje Country Honey van 450 gram kost €6. Af te halen in Mheer. Stuur een berichtje naar info@countrygirls.nl of naar 06-37601012.
Naar de homepage van countrygirls.nl.
Abonneer u hier op onze country talks.