country talk #1
Slipjacht in Mheer – de jacht op de surrogaatvos


De hoornblazers blazen er lustig op los. Nog een toespraakje hier. Een toost daar. Op de paden achter het kasteel van Mheer roezemoest het toegestroomde publiek gezellig om zich heen in afwachting van wat komen gaat. Glooiende heuvels zover je kunt kijken. Groene weilanden, heggetjes, bomenpartijen. Een zonnetje. Diffuus licht. Het is de dag van de jaarlijkse Slipjacht. De ruiters en amazones in klassiek ruitertenue hebben moeite hun ongedurige paarden in het gareel te houden. De meute honden jankt en joelt. Ze krioelen om elkaar en om de paarden heen. Ze zijn er klaar voor. Iedereen is er klaar voor. Daar schalt het korte hoornsignaal van de master huntsman.

De beagles stevenen als gekatapulteerd weg. Achter het spoor aan. Het zal de honden worst wezen dat dat spannende geurtje niet van een échte vos komt maar van een neppe: in vossenurine gedrenkte lappen stof. Vlak voor het startschot zijn die door de sliptrekkers door de weilanden gesleept. En wég ook zijn de meer dan vijftig paarden, blij dat ze van die vele nieuwsgierige ogen verlost zijn. Een waanzinnig tafereel. Voor een deel komen de ruiters en amazones uit de regio, het andere deel is lid van de Jachtvereniging Soestdijk. Voor de Soestdijkers moeten onze Zuid-Limburgse heuvels toch echt een beetje aanvoelen als het Engelse platteland.

En ook wij stevenen weg. We nemen een andere route, maar zijn net zo goed op jacht. En wel naar een plek waar we het hele spel in al zijn grandeur kunnen gaan aanschouwen. Spoorzoekende honden willen we zien. Speurende, trillende, losgeslagen honden, gek van spanning. En springende paarden. Over heggen en boomstammen. Óns spoor loopt vanaf het dal in Mheer naar Bergenhuizen, langs de manege van Jean Huls en daarachter rechts het pad op. We moeten daar best een tijdje wachten, maar uiteindelijk vliegen de paarden en honden ons bijna letterlijk om de oren. Eerst hóren we de honden alleen. Decibellen jachtinstinct in het kwadraat. En even later zíen we ze ook. De oren wapperend bij elke sprong, zigzaggend, terug, nee dáár, de neus op de grond. En dan meteen daar achteraan de paarden. Ze komen van links, springen over heggen en andere obstakels, heen en weer, en nog eens, en dan over rechts de verte in. Een van de paarden struikelt, op twee meter afstand van ons, de ruiter valt over de haag, strompelt overeind en rent zijn paard achterna. Geen gewonden, gelukkig. Wíj moeten er wel even van bijkomen.

Na vier runs en pauzes tussendoor is iedereen weer terug bij het kasteel. De honden krijgen een kill, een lekkere koeienpens. En ook wij krijgen onze beloning: zelfgemaakt zuurvlees met spruiten en frites. Zoals het hoort na een vermoeiende jacht. [KK]

Info
De Slipjacht Mheer wordt jaarlijks georganiseerd op een zaterdag in november. Voor actuele info kijk op de website of op de facebook pagina van Slipjacht Mheer.
Onze country tour Icoonlandschap Noorbeek komt voorbij Kasteel Mheer.
Naar de homepage van countrygirls.nl.